Find the latest bookmaker offers available across all uk gambling sites www.bets.zone Read the reviews and compare sites to quickly discover the perfect account for you.
Home / Nauka / Otkrivena dob do koje čovjek može maksimalno živjeti
loading...

Otkrivena dob do koje čovjek može maksimalno živjeti

Da li imate dobre gene kad je u pitanju dugovječnost, možete li se nadati da ćete nadmašiti svoje bake i djedove i doživjeti duboku starost? Naučnici su dokazali da sve veći broj ljudi uspije doživjeti vrlo “ozbiljne” godine, no pokazalo se i da se dobna granica koju ljudsko tijelo može podnijeti nije pomaknula.

Istraživanje koje je 1997. godine sprovela Jeanne Calment pokazalo se da niko nikada nije doživio više od 122 godine, a naučnici sa njujorškog Albert Einstein College of Medicine utvrdili su da ljudsko tijelo ima “vijek trajanja” s maksimalnim limitom od 125 godina.

Detaljno su proučili International Database on Longevity, koja je bilježila dob preminulih iz 41 zemlje u periodu od 1968. do 2006. godine, a rezultati su potvrdili teoriju da uprkos značajnom broju osoba koje uspiju doživjeti duboku starost, maksimalna dob koju čovjek može dosegnuti nije se promijenila, prenosi Index.

– Suprotno prethodnoj teoriji po kojoj se ljudski život može još produžiti, naši podaci govore da život ipak ima maksimalnu granicu koju je nemoguće prijeći, uprkos sve boljoj zdravstvenoj skrbi i kvaliteti života – objavili su naučnici u časopisu Nature.

Prema njihovim kalkulacijama, tek jednom na svakih 10.000 godina može se dogoditi slučaj poput onog Jeanne Calment, rekorderke koja je dosegnula dob od nevjerojatne 122 godine i 164 dana.

Jeanne je preminula 1997. godine, nadživjevši svog supruga koji je umro u 73. godini života. Vozila je bicikl sve do 100. rođendana, a sve do 117. godine pušila je i dvije cigarete dnevno.

Zabilježeno je jedno od njenih sjećanja, ono iz davne 1877. godine kada je kao 13-godišnja djevojčica prodavala olovke Vincentu Van Goghu koji je živio u njenom susjedstvu u Arlesu.

Opisala ga je kao “prljavog, neurednog i svadljivog”.

About goran

Check Also

Kakva nas zima očekuje?

Osnovne odlike kasne jeseni i zime 2016/17 Novembar Vrlo hladan početak novembra moguće rane snežne ...