Find the latest bookmaker offers available across all uk gambling sites www.bets.zone Read the reviews and compare sites to quickly discover the perfect account for you.
Home / Nauka / Ni arheolozi ne znaju šta se dešava: Na dnu mora pronađen kostur koji je zapanjio naučnike
loading...

Ni arheolozi ne znaju šta se dešava: Na dnu mora pronađen kostur koji je zapanjio naučnike

Iznenađujuće očuvane kosti, koje uključuju dio lobanje, 2 kosti ruku, nekoliko rebara i dvije butne kosti, mogle bi da otkriju tajnu o poznatom trgovačkom brodu iz prvog vijeka prije naše ere

Arheolozi su pronašli ljudski kostur star dvije hiljade godina na istom potonulom brodu na kom su u Mediteranu pronašli sofisticirani komad tehnologije, antički satni mehanizam, objavio je u ponedeljak časopis “Nature”.

Kostur je pronađen 31. avgusta, a ako iz njega uspije da se odredi DNK, saznaće se i identitet osobe , prenosi taj naučni časopis, a prenosi Jutarnji.hr.

Iznenađujuće očuvane kosti, koje uključuju dio lobanje, 2 kosti ruku, nekoliko rebara i dvije butne kosti, mogle bi da otkriju tajnu o poznatom trgovačkom brodu iz prvog vijeka prije naše ere, koji je vjerovatno potonuo tokom oluje u blizini grčkog ostrva Antikithera. Grčka vlada treba da da dozvolu za testiranje DNK-a.

Taj kostur je rijedak pronalazak jer tijela žrtvi brodoloma često budu odnesena ili ih pojedu ribe, pa rijetko prežive decenije, a kamoli vijekove.

– Ne izgledaju kao kosti stare 2 hiljade godina – rekao je Brendan Folei, podvodni arheolog sa okeanografskog instituta Woodshol u Masačusetsu, koji učestvuje u vađenju kostura .

– Ne znamo ni za šta poput ovoga. Nikad nisam vidio ništa slično – dodao je.

About goran

Check Also

Kakva nas zima očekuje?

Osnovne odlike kasne jeseni i zime 2016/17 Novembar Vrlo hladan početak novembra moguće rane snežne ...